2012. július 11., szerda

O comparație greșită

   Citesc în presa română a ultimelor zile tot felul de comparații făcute între Guvernul Orbán din Ungaria și Guvernul Ponta. Majoritatea ziariștilor români tind să creadă, că România va fi exact așa monitorizat ca și Ungaria la începutul anului... Nimic mai fals, dar trebuie să înțeleg că marea majoritate a ziariștilor noștrii nu au cum să știe următoarele, fapte care au fost înțelese și de Frankfurter Allgemeine Zeitung cu o întărziere de 6 luni de zile:
1.  Guvernul Orban era împuternicit în mod democratic să modifice Constituția, înainte să ajungă la putere au fost consultați cetățenii în cadrul Cercurilor Populare(Polgári Kör).
2. Au modificat deci Constituția, dar niciodată n-au încălcat-o.
3. Guvernul Ponta a înlocuit un guvern care a redus drastic cheltuielile, făcând economii, Guvernul Orbán a vnit la putere după trei guverne socialiste care pentru a căștiga popularitate, au făcut cheltuieli imense, îndatorind în măsură extremă statul maghiar.
4. Legea presei din  HU care a fost intens criticată, a venit într-o situație în care din toată mass-media maghiară numai un post de televiziune, două posturi de radio și vreo trei ziare nu erau controlate de  Partidul Socialist Maghiar și de către Social Democrații Maghiari - această situație a făcut posibilă să poată câștiga PSM și în anul 2006 după patru ani de guvernare în care în afară de îmbogățirea cercului lor de prieteni, n-au făcut nimic.
5. Într-adevăr Ungaria a fost monitorizată, fiindcă socialiștii maghiari i-au rugat pe colegii lor europarlamentari s-o voteze, având majoritate parlamentară în Parlamentul European și în Consiliul European au reușit. Asta a fost momentul în care am început să scriu acest blog, bineânțeles în ungurește, luând apărarea Guvernului Orbán.
   Faptul că azi, Premierul României, Victor Ponta a fost luat la întrebări de către Președintele Fracțiunii Socialiste din Parlamentul European se datorează în mare măsură a ziariștilor occidentali, care nu au fost foarte timizi și i-au întrebat pe deputații europarlamentari a taberei socialiste cam așa: dacă în cazul Ungariei, unde era o acuzație falsă au făcut comisii, monitorizare și scandal, atunci în cazul României unde călcarea în picioare a Constituției, a instituțiilor democratice este ceva evident, de ce nu se ia nici o măsură? Asta a fost momentul în care Doamna Comisar al Justiției, Vicepreședintele Consiliului European, Vivien Reding a făcut declarațiile extrem de dure în Financial Times și l-a luat la șuturi pe Ministrul Justiției a României. În cursul ultimelor două săptămâni am trimis scrisoarea mea deschisă către toate forurile competente ale Uniunii Europene, vreau să mulțumesc pe această cale Șefului Europarlamentarilor din grupul PPE din Ungaria pentru ajutor, precum și Doamnei Vivien Reding. Deja după întrevederile de azi, Victor Ponta a trebuit să recunoască că referendumul va fi valabil cu un număr de participanți de jumătate plus unu din totalul cetățenilor cu drept de vot înscriși pe listele electorale, ușor se vor lămuri și celelalte aspecte și într-un final sper că adevărul va învinge, după cum a zis și Președintele Romăniei(vorbesc de președintele meu, ăla ales) Domnul Traian Băsescu:”Niște oameni necinstiți nu-și vor putea acoperi necinstea cu votul românilor!
  
 

2012. július 3., kedd

Scrisoare Deschisă Către Doamna Vivien Reding, Vicepreședinte al Comisiei Europene

                Stimată Doamnă Vicepreședinte,

    Fac un apel către Dumneavoastră în calitatea mea de cetățean al Uniunii Europene să acordați o atenție sporită acțiunilor guvernamentale din România care calcă în noroi valorile și instituțiile democratice ale acestei țări.
   Posibil ca deja să vă fi atras atenția abuzurile în funcție ale Prim Ministrului României, Domnul Victor Ponta. După ce în revista Nature a apărut articolul despre plagiatul lucrării de doctorat a dumnealui, nu mai e nimeni cine să-l oprească din abuzuri. Recomand în atenția Dumneavoastră doar cele întâmplate în ultimele două săptămâni, cu mențiunea că nici comuniștii pe vremea kominternului nu și-au permis să comită niște abuzuri așa de grave, periclitând instituțiile democratice ale statului și punând în pericol valorile democrației:
1. Primul pas a fost scoaterea Monitorului Oficial al României de sub jurisdicția Parlamentului și subordonarea lui Secretariatului General al Guvernului, asingurându-se în acest fel împiedicarea apariției legilor nefavorabile și imediata apariție și punere în aplicare a legilor care îi convin Pimului Ministru.
2.A dizolvat Comisia de Etică din cadrul Ministerului Învățământului, comisie care ar fi trebuit să aibă un ultim cuvânt, ca factor de decizie în cazul plagiatului Prim Ministrului Ponta.
3. A modificat structura Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) din 20 în 45 de membrii chiar în ziua în care Consiliul s-a reunit ca să investigheze cazul de plagiatură a șefuluide guvern. Datorit măsurii semnalate la punctul 1, în termen de jumătate de oră s-a reușit apariția Ordinului Ministrului Educației privind componența CNATDCU, măsuriel consiliului fiind astfel anulate.
4. Nesocotind hotărârea Curții Constituționale a României, a împiedicat deplasarea Președintelui României la Reuniunea Consiliului European, luând în mod ilegal și ilegitim rolul de reprezentare a României de la președintele României.
5. A demis și a  înlocuit Avocatul Poporului, acesta fiind singura instituție care poate ataca o Hotărâre de Urgență a Guvernului!
6. A reușit să treacă prin Parlament și Senat aceea lege, care din acest moment așează cele două camere legislative deasupra Curții Constituționale a României, nici o lege adoptată în Parlament nu va mai putea fi contestată ța Curtea Constituțională a României.
7. Nesocotind legislația în vigoare, în seara asta au fost demiși și înlocuiți președinții ambelor camere legislative: Senat și Parlament.

   Ca încheiere vă acord în atenția Dumneavoastră declarația de ieri a noului Președinte al Senatului României, domnul Crin Antonescu, declarație în care a informat presa despre intenția dumnealui de a schimba membrii ”incomozi” ai Curții Constituționale al  României.

  Vă mulțumesc anticipat pentru înțelegerea și ajutorul Dumneavoastră,
  Cu deosebită stimă,

   Akácsos Arthur Imre.


03.07.2012                                                                                                 Sfântu Gheorghe
 

Nyílt levél Vivien Reding Asszonyhoz, az Európai Bizottság Alelnökéhez

        Tisztelt Alelnök Asszony,

   Azzal a kéréssel fordulok Önhöz, mint az Európai Unió állampolgára, hogy szíveskedjék kiemelt figyelmet fordítani a Romániában jelenleg folyamatban levő, a demokrácia intézményrendszerét sárba taposó kormányzati intézkedésekre.
   Valószínűleg már figyelmébe ajánlották Románia Miniszterelnökének, Victor Pontának a túlkapásait. Miután a Nature folyóiratban megjelent  a leleplező cikk a plagizált doktori dolgozatáról, már nincs aki megállítaná az ámokfutásából. Szíves figyelmébe ajánlom a következő túlkapásokat, megjegyzem az utóbbi két hétben történtek és a történelemben még a komintern idején sem mertek a kommunisták ilyen aljas és demokratikus elveket, intézményeket megsértő intézkedéseket hozni: 
1. Románia Hivatalos Közlönyét a Parlament hatásköréből kivéve, a Kormány Titkárságának a hatáskörébe helyezte, ezáltal biztosította, hogy csak azok a törvénytervezetek jelenjenek meg időben, amelyek neki kedveznek.
2. Feloszlatta a Tanügyminisztérium Etikai Bizottságát, amely a plagizálási ügyében meghozhatta volna a végső döntést.
3. Felhígította, megváltoztatta az Egyetemi Címeket, Diplomákat és Bizonylatokat Tanúsító Országos Tanács összetételét, a jelenlegi 20 akadémikus tagról 45-re emelve a Tanács létszámát, azon a napon amelyen a Tanács összeült kivizsgálni a plágium ügyet. Hála az első pontban jelzett manőverének, félórán belül megjelent a miniszteri Rendelet a Hivatalos Közlönyben.
4. Figyelmen kívül hagyva az Alkotmánybíróság döntését, megakadályozta Románia Elnökének az utazását Brüsszelbe az Európai Tanács Ülésére.
5. Leváltotta a Nép Ügyvédét, mert az egyetlen intézmény, amely megtámadhat egy Sürgősségi Kormányrendeletet. 
6. Megszavaztatta a Parlamenttel és a Szenátussal azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a Román Parlament által megszavazott törvényeket nem lehet megtámadni az Alkotmánybíróságon!
7. Ma este leváltatta a hatályban levő törvények teljes mellőzésével a Román Parlament Elnök asszonyát, valamint a Román Szenátus Elnökét.


   Figyelmébe ajánlom a Román Szenátus új Elnökének, Crin Antonescunak azon tegnapi kijelentését, amelyben arról értesítette a sajtó képviselőit, hogy le fogják váltani az Alkotmánybíróság nekik meg nem felelő tagjait!


   Megértését előre is köszönöm,
  Tisztelettel,
  Akácsos Arthur Imre.


 03.07.2012                                                                                            Sepsiszentgyörgy