2012. február 10., péntek

Viviane Reding - kioktatás és fenyegetés

   Végignéztem a BBC Hardtalk műsorát ma délután. Általában csak belelapozok a műsorba, de nem ragadok le ha nem muszáj, de ma számomra ismerős személy volt az interjuhász(nő) riportalanya: Viviane Reding, az Európai Unió igazságügyi biztosa, aki az Európai Bizottságon belül a jogérvényesülésért, az alapvető jogokért és uniós polgárságért felelős.
  Főtéma mi más is lehetne, mint Magyarország.  Ugyanazokat a dolgokat szajkózza a tisztelt biztos asszony, mint tegnap a balliberális képviselők a meghallgatáson, többször is kihangsúlyozza, hogy a magyar kormány egy hónapnyi kegyelemidőt kapott, ami alatt  a jelzett nem európai uniós értékű törvényeket uniósra kell csiszolni, mert ha nem ezt tennénk, akkor jön a szankciók évada... Közben a riporternő sem alszik, próbál jól értesült lenni és hatökrös szekérrel sem lehetne kirántani abból a berögződött téveszméjéből, hogy Magyarország a csőd szélén áll és ha nem javít a magyar kormány a sérelmezett törvényeken, akkor nem fogja megkapni a húsz milliárd eurós készenléti hitelt!?
   Nos, valami nincs rendjén: - tudomásom szerint nem készenléti hitelért tárgyalt a magyar kormány a Nemzetközi Valutaalappal. Az már teljesen más sztori, hogy a valutaalap csak azt akar adni, nem azt amire szüksége lenne Magyarországnak! Mindenképpen kölcsönt akarnak ránk erőszakolni, amire pedig nincs szükségünk.
    Ami nekem rettenetesen tetszett ebben a műsorban, az a biztos asszony csodálatos, lebilincselő replikája arra a kérdésre, amit a görög válsággal kapcsolatban fogalmaztak meg feléje: - Ha kilépik az eurózónából Görögország, az az euró, mint egységes pénznem végét is jelenti?
   Fogózkodjunk: az a hölgy, aki addig a percig a szabadságjogok, emberi jogok meg mindenféle jogok szabadságharcosa volt, átvedlett egy igen szigorú fizikatanárnőbe. Egy előre odakészített könyvet kezdett lobogtatni a kezében, igen szigorúan ismételgetve, hogy az egy szerződés, amit az eurózóna tagállamai írnak alá csatlakozáskor. Csak azért, hogy mindenki jól értse - nincs visszaút, nem léphet ki Görögország! Erre varjunk gombot! Tagállamok szuverenitása, döntési joga, önrendelkezése, minden amiért Reding asszonynak harcolnia kellene, mint európai értékekért, mindezek mehetnek a süllyesztőbe.
   Majd kissé visszakanyarodnak egy rövid ismétlés erejéig Magyarországhoz és következik az általuk nehezményezett dolgok felsorolása, úgymint a Jegybank függetlenségének biztosítása, az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosítása... itt már lassan emelkedik a vércukorszintem, mert minél általánosabban fogalmazol meg egy problémát, kifogást, annál nagyobb az esélyed, hogy az teljesen jogszerűnek és igaznak látsszon.
   Hab a tortán: - muszáj leírnom, kiengednem magamból, mert ha bennem maradna, komoly kárt okozhatna! Szóba került a cigányok elleni merényletsorozat, életkörülményeik, stb. Igen, cigányok.Valahogy én nem értem miért lenne ez a szó sértő számukra, édesanyáméknál van pár régi bakelitlemez és esküszöm, hogy mindegyiken azt írja, hogy: Lakatos Sándor és cigányzenekara. Romazenekarról még nincs tudomásom, romapecsenyéről még kevésbé. Reding asszony megjegyezte, hogy ebben a témakörben az unió mindent megtesz a tízmillió cigány jogainak betartatásáért, szocializálódásuk elősegítéséért, stb. Konyhakésként hasított belém az a tízmillió említése! Miről beszélünk? Az utolsó Európai Unió által szabványosított népszámlálási adatokról? Ne vicceljünk! Ma egész nap azon szórakoztam, hogy a romániai adatokat nézegettem volna, de csak Bukarestig jutottam, a román fővárosban élő cigányok számáig. Fogózzatok meg: 21.394 cigány nemzetiségű... aki nem értené mi ebben a poén, annak csak informatív említeném, hogy az V. kerület Ferentari negyedében például körülbelül háromszor ennyien élnek színtiszta cigányok. Sok sikert kívánok az uniós szakbizottságoknak ebben a munkában.
   Záróakkord: Biztos Asszony elegánsan kikerülte a kényelmetlen kérdéseket, ködösített és saját magának is ellentmondott párszor bizonyos kontextusokban, de mindezt olyan laza eleganciával tette, hogy nem tudok haragudni rá. Búcsúként megkérem Viviane Reding asszonyt, hogy legközelebb mielőtt a franciákkal példázódik szabálysértési eljárás ügyben, azelőtt jobban dokumentálódjon, ingyen és bérmentve felajánlom számára a segítségemet, mivelhogy a Franciaország ellen indított eljárást megszüntették arra hivatkozva, hogy a francia törvényhozás módosította a hiányosnak és hibásnak talált kitoloncolási törvényt, figyelembe sem véve azt a tényt, hogy amikor diadalittasan bejelentették, hogy kicsikarták a franciákból a törvényük EU-s harmonizációját, aznap délután a bukaresti Henri Coanda reptéren egy Airbus 400 cigányt hozott Franciaországból, köztük olyanokat is, akiknek már megvolt a francia állampolgárságuk!
   Uram, védj meg a barátaimtól, mert az ellenségeimtől megvédem én magam!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése