2015. november 24., kedd

Si vis pacem, para bellum(2.)

         Elkezdődött. Csak nagyon naiv emberek és meghülyített félrevezethető konzumbarmok milliói hihették komolyan, hogy míg a világ tarthat az USA világcsendőri szerepe és hegemóniája.
         Diákkoromban emlékszem az újságokban gyakran olvastam az ENSZ Biztonsági Tanácsának a határozatairól és arról, amelyeket megvétózott az akkori CCCP, a Szovjetunió. Így volt rendjén, volt ellensúly, hogy liberálisék kedvenc szavaival éljek voltak fékek és ellensúlyok. Aztán a kommunizmus bukásával feloszlott az egykori szovjet államok közössége és negyed évszázadig az USA úgy érezhette, hogy övé a világ, bármit megtehetnek felelősségre vonás nélkül. Bátran meg is tették, mi pedig megismerkedtünk a békeharc után pár új harcászati fogalommal: önvédelmi megelőző csapás(régen ezt úgy mondták nemes egyszerűséggel, hogy X megtámadta és katonai csapást mért Y államra), járulékos veszteség(amikor a hadügyminiszter büszkén jelenti, hogy sikeresen kiiktatták a kiszemelt terrorista célszemélyt, igaz hogy közben meggyilkoltak pár civilt is, de lényeg, hogy a küldetés teljesítve), megismertük a hírszerzés téves információcsurgatásának diszkrét báját is(Sivatagi Vihar 1990) ahogy élő tévéközvetítésben "felszabadították" Kuvaitot, aztán félig megszállták Irakot, ahol érdekes módon a kőolaj kitermelési koncessziók többségi tulajdonosai orosz és francia cégek voltak, addig harcoltak a békéért az amcsik amíg a kitermelés a végtelenül korrekt amerikai kőolaj kitermelő cégek kezébe nem került. Ugyancsak ekkor történt, hogy a franciákat, akik nem akartak saját érdekeik ellen harcolni Irakban porig alázta az amerikai sajtó, a "french fries" át lett keresztelve "liberty potato"-ra, stb. Aztán jött a második Sivatagi Vihar és ugyebár azóta beköszöntött Irakba a bőség, boldogság, jólét... persze megtudtuk, hogy mennyire humánusak a demokráciaexportőrök a hadifoglyokkal(fotósorozatok bizonyítják), az iraki civilek meg megismerhették a Blackwater cég áldásos munkáját(meggyilkolt civilek százai)...
          Ez nem volt elég, jött az arab tavasz, mindent szétvertek ami nem felelt meg az USA gazdasági és katonai érdekeinek. A tragikomédia csúcspontja Egyiptom volt, ahol a legelső demokratikusan lebonyolított választást a Muszlim Testvériség nyerte, de az USA szerint csak az a demokrácia, ahol az nyer akit ők akarnak :), így katonai puccsal megdöntötték a demokratikusan választott elnököt és kormányt, azóta egy szimpatikus katonai diktátor irányítja elnöki rendeletekkel a mély szegénységbe taszított egyiptomi nép sorsát.
         Aztán jött Ukrajna és a Maidan... jött Porosenko az amcsik bábja és jelenleg az éhező és nélkülöző ukránok tömege, akik semmivel sem élnek sem szabadabban, sem jobban, mint Janukovics idejében. A krím Félsziget viszont ment... az oroszokhoz. 
        Aztán jöttek a migránsok. Milliók. Jött az ISIS és a merényletek. Oroszország megkezdte Szíriában az ISIS felszámolását. Csatlakozott hozzá Franciaország, tegnap Kína is jelezte szándékát és Putyin elnök Teheránnak is szövetséget kötött. 
         Az amerikai sas viszont nem nézte jó szemmel, ahogy a franciák a bólogató plüsskutyus szerepköréből kitörve rátalálnak egykori szövetségesükre és barátjukra, így hű csatlósukra bízták az ékverést e szövetség közé. Az ék a NATO tagállamok szerződésének 5. pontja.  Törökország miután végigzsarolta az EU-t a menekültek ott tartásával, vagy továbbengedésével, rengeteg pénzt és EU-s tagságot valamint schengeni szabad utazást követelve az állampolgárainak, ma délelőtt lelőtte az orosz légierő SZU-24-es típusú vadászbombázóját és a két katapultált pilótát ereszkedés közben agyonlőtték, majd a keresésükre küldött helikoptert is lelőtték, az kényszerleszállást hajtott végre... A délután folyamán a NATO főhadiszállására szaladtak Szulimánék, ahol az 5. pontra hivatkozva védelmet kértek a NATO többi tagállamától! Na itt álljon meg a nászmenet!
          Tisztázzunk pár dolgot:
          - a Wikileaks által közzétett bizonyítékok szerint a két orosz vadászbombázó 17 másodpercet tartózkodott a török légtérben, de ezalatt semmilyen fenyegető magatartást nem tanúsított a törökökkel szemben. 
         - a törökök szerint 21-szer figyelmeztették az orosz pilótákat, ez 1,235 figyelmeztetés másodpercenként :) ez itt vicckategória.
         - lelőni egy nem támadó szándékú gépet egyértelműen provokáció. A hidegháború alatt a Bering szoros felett naponta lehettek volna légi csaták ilyen okból kifolyólag, de mégsem lőttek le senkit.
         - a Genfi Egyezmény többek között előírja, hogy ejtőernyősre 500 méteres magasság alatt háborús bűn lőni, akkor is ha deszantosokról beszélünk - itt két félájult pilóta mentette az életét!
        - hirtelen kiderült, hogy az ISIS által kitermelt kőolajat Törökország vásárolja nagy tételben, szóval ki pénzeli a terroristákat?
        - miközben ezek történnek, hónapok óta bombázza Yement a Szaud- Arábiai légierő, több  száz civil halott van hetente - erről valahogy nem divat beszélni.
        Mindezeket elemezgetve kinek is az érdeke, hogy összehozzon egy újabb hidegháborút? Esetleg egy világháborút? Nem Oroszországnak az biztos. Béke Poraira a két orosz pilótának, a Medve még nyalogatja a sebeit, de nemsokára feláll a Moszkva- Beijing- Teherán tengely és nem biztos, hogy Párizs ismét megelégszik a behódolt csatlós szerepével... felnőttek és főszereplők akarnak lenni! Akkor pedig nehéz napok várnak az EU-ra és az Észak Atlanti Szövetségre..
        Recep Tayip Erdogannak meg megköszönhetjük, hogy összehozta a III. Világháborút.
        
 

1 megjegyzés:

  1. Update: Ma kiderült, hogy az egyik pilótát Assad elnök katonái kimentették a lázadók fogságából és azóta már meg is érkezett egy közeli orosz nagykövetségre.

    VálaszTörlés