2012. július 11., szerda

O comparație greșită

   Citesc în presa română a ultimelor zile tot felul de comparații făcute între Guvernul Orbán din Ungaria și Guvernul Ponta. Majoritatea ziariștilor români tind să creadă, că România va fi exact așa monitorizat ca și Ungaria la începutul anului... Nimic mai fals, dar trebuie să înțeleg că marea majoritate a ziariștilor noștrii nu au cum să știe următoarele, fapte care au fost înțelese și de Frankfurter Allgemeine Zeitung cu o întărziere de 6 luni de zile:
1.  Guvernul Orban era împuternicit în mod democratic să modifice Constituția, înainte să ajungă la putere au fost consultați cetățenii în cadrul Cercurilor Populare(Polgári Kör).
2. Au modificat deci Constituția, dar niciodată n-au încălcat-o.
3. Guvernul Ponta a înlocuit un guvern care a redus drastic cheltuielile, făcând economii, Guvernul Orbán a vnit la putere după trei guverne socialiste care pentru a căștiga popularitate, au făcut cheltuieli imense, îndatorind în măsură extremă statul maghiar.
4. Legea presei din  HU care a fost intens criticată, a venit într-o situație în care din toată mass-media maghiară numai un post de televiziune, două posturi de radio și vreo trei ziare nu erau controlate de  Partidul Socialist Maghiar și de către Social Democrații Maghiari - această situație a făcut posibilă să poată câștiga PSM și în anul 2006 după patru ani de guvernare în care în afară de îmbogățirea cercului lor de prieteni, n-au făcut nimic.
5. Într-adevăr Ungaria a fost monitorizată, fiindcă socialiștii maghiari i-au rugat pe colegii lor europarlamentari s-o voteze, având majoritate parlamentară în Parlamentul European și în Consiliul European au reușit. Asta a fost momentul în care am început să scriu acest blog, bineânțeles în ungurește, luând apărarea Guvernului Orbán.
   Faptul că azi, Premierul României, Victor Ponta a fost luat la întrebări de către Președintele Fracțiunii Socialiste din Parlamentul European se datorează în mare măsură a ziariștilor occidentali, care nu au fost foarte timizi și i-au întrebat pe deputații europarlamentari a taberei socialiste cam așa: dacă în cazul Ungariei, unde era o acuzație falsă au făcut comisii, monitorizare și scandal, atunci în cazul României unde călcarea în picioare a Constituției, a instituțiilor democratice este ceva evident, de ce nu se ia nici o măsură? Asta a fost momentul în care Doamna Comisar al Justiției, Vicepreședintele Consiliului European, Vivien Reding a făcut declarațiile extrem de dure în Financial Times și l-a luat la șuturi pe Ministrul Justiției a României. În cursul ultimelor două săptămâni am trimis scrisoarea mea deschisă către toate forurile competente ale Uniunii Europene, vreau să mulțumesc pe această cale Șefului Europarlamentarilor din grupul PPE din Ungaria pentru ajutor, precum și Doamnei Vivien Reding. Deja după întrevederile de azi, Victor Ponta a trebuit să recunoască că referendumul va fi valabil cu un număr de participanți de jumătate plus unu din totalul cetățenilor cu drept de vot înscriși pe listele electorale, ușor se vor lămuri și celelalte aspecte și într-un final sper că adevărul va învinge, după cum a zis și Președintele Romăniei(vorbesc de președintele meu, ăla ales) Domnul Traian Băsescu:”Niște oameni necinstiți nu-și vor putea acoperi necinstea cu votul românilor!
  
 

2 megjegyzés:

  1. Dom'ne, treaba sta asa: ziaristii occidentali se amesteca in problemele Romaniei numai platiti. Asa a fost din timpul lui Carol II si pina azi. Faptul ca PDL-ul a avut agenti de influenta externa mai buni decit ai USL-ului ne spune multe; si Funeriu si Macovei au putut coopta in efortul lor ceva mai multe condeie, in vreme ce in apararea USL-ului s-au ridicat prea putini. Ceea ce e ingrijorator este ca basistii au impinzit Occidentul cu stiri alarmante si delirante despre Romania stiind bine 1.ca schimbarile de legislatie sint exact replica propriilor schimbari 2.ca nimeni nu le face nimic si isi pierd doar posturile 3.ca rating-ul de tara ne scade si investitorii se duc in cap 4.ca prin alarmarea opiniei publice occidentale Euro se pastreaza la cote artificial ridicate fata de leu.

    Eu vreau sa vad unde dracu mai exista o tara in care un partid se duce sa se plinga pe plan international de un alt partid; cu alte cuvinte, care e tara aia in care compatriotii prefera sa se balacareasca in fata publicului continental? Singura tara de acest gen e Romania. Si Basescu e singurul presedinte ales cu 28 la suta din electoratul cu drept de vot care acum se vrea demis cu 51 la suta din electoratul cu drept de vot din tara + diaspora. Nu e numai lipsa de demnitate acilea, e si nesimtire.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nu-i vorba că cineva se plânge al forurile internaționale, dar suntem membrii Uniunii Europene, mi se pare absolut normal ca în cazul în care se calcă în picioare instituțiile democratice ale statului să ai dreptul(este de fapt obligațiune civică)să sesizezi forurile competente ale UE.

      Törlés